Patronás sikerek a 7. Ökumenikus Diákfilmszemlén

2018. június 2-án az Ökumenikus Diákfilmszemlén három patronás AVK-s (Audiovizuális Kommunikáció Szakkör) film is eredményesen szerepelt.

Tovább...

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Auditorium Maximum terme látta vendégül az ország különböző pontjairól érkező diákfilmes csapatokat. Az immár hetedik alkalommal szervezett filmszemle idén is a katolikus, református és evangélikus általános- és középiskolák tanulóit szólította meg, és hívta rövidfilmek készítésére. Kiemelt témaként az "ÚJRAJÁTSZVA - Amikor egy helyzetet szeretnénk újraélni, hogy másként léphessünk benne" gondolatot tűzték ki a szervezők, valamint meghirdették a szabadon választott téma kategóriát is.

A versenyfelhívásra 24 iskolából 56 film érkezett. Ökumenikus előzsűri értékelte a beküldött filmeket, így alakult ki a június 2-i döntőbe jutott 21 film listája.

A zsűri A döntős filmek egész napon át tartó bemutatását számos érdeklődő tekintette meg. Vetítési blokkonként a szakmai zsűri elemezte az alkotásokat: Varsányi Ferenc filmrendező, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója, Mispál Attila filmrendező, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára, Gelencsér Gábor filmesztéta, az ELTE Filmtudományi Intézetének docense és Tari János, a Károli Gáspár Református Egyetem Kommunikációtudományi Intézetének vezetője.

Az ÚJRAJÁTSZVA-téma filmjeit két korcsoportra bontva rangsorolta a zsűri. Az általános iskolások korcsoportjában a halászteleki Bocskai István Református Oktatási Központ tanulói győztek az Új élet című filmjükkel. Ugyanebben a kategóriában a középiskolásoknál két alkotás is első díjban részesült: a piliscsabai Páduai Szent Antal Gimnázium diákjainak a Megtörve című kisjátékfilmje és a soproni Szent Orsolya Gimnázium alkotócsapatának Az Úriember című Lego-animációja. A szabadon választott téma-szekcióban a következő alkotások kaptak díjat: első helyezett lett a Paletta a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumból, második a Hogy kerül a hal a lébe? a szarvasi Benka Gyula Evangélikus Általános Iskolából, harmadik pedig a Távkapcsolat a miskolci Balázs Győző Református Gimnáziumból.

Nagyi titka Különdíj-felajánlással támogatta a filmszemlét a Keresztény Élet Portál és a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége, a MAKUSZ. Ez utóbbi megtiszteltetés - amely 50.000 Ft pénzjutalommal jár - a második helyezésnek megfelelő rangot jelent. Ezt nyerte el a Patrona Hungariae Gimnázium csapata a Nagyi titka című TV-shop paródiájával. (Petrovics Anna 12.a, Papp Csengele, Szócska Boróka 11. b)

Ugyancsak ez a rövid, humoros alkotás nyerte el a szabadon választott témájú filmek közül a közönségdíjat - a pannonhalmi Paletta c. filmmel holtversenyben.

Semmi Gábor Emese, Papp Csengele (11.b) és Buzás Norbert alkotása Semmi címmel egy József Attila versadaptáció. A zsűri kiemelt dicsérettel jutalmazta, az ezzel járó díj egy professzionális studiólámpa.

Error Az Error című film patronás-piarista koprodukció szintén kiemelt dicséretben részesült. Alkotói: Barlay Anna (12.a), Fogarasi Dzsamila (11.b), Boros Boldizsár és Werner Márton.

A versenyfilmek vetítésével párhuzamosan információs vetítés is zajlott, ahol két fiatal filmes, Ducki Witek és Dózsa Endre értékelte a filmeket, és beszélgetett az alkotókkal. Ezek között a nem döntős, de figyelemre méltó alkotások között szerepelt a patronás Léta testvérek filmje, a Keresd meg a telód! (Léta Jolán, Noémi - 12.a, Léta Judit 2017/b)

A részletes végeredmény és maguk a filmek is megtekinthetők az Ökumenikus Diákfilmszemle weboldalán>>

 

 

 

Nagyi Titka from Okudiakfilm - AVK on Vimeo.