Kánai menyegzőt ültünk a lehetőségek táborában

Szabó M. Cecília nővér beszámolója:
2018 augusztusában megrendezésre került Nagybecskereken a Lánytábor. A tábor öt napos volt, vasárnap kezdődött, 36 gyermeket látott vendégül a nagybecskereki leánykollégium, ahová vasárnap délutántól érkezhettek a táborozók.

Tovább...

Az első napot az ismerkedésre szántuk, ezért mikor mindenki megérkezett, néhány ismerkedős játékkal kezdtünk, valamint táncokkal, majd ismertettük a lányokkal azt, hogy mit fogunk csinálni az elkövetkező napokban. Azt is elmondtuk, hogy a tábor idei témája a kánai menyegző lesz.

Vacsora után énekszó mellett megismerkedtünk a várossal. Mikor hazaértünk, egy gyors zuhanyzás után még megnéztünk egy rövid kis videót is, amiben gyerekek játszották el a kánai menyegzőn történt eseményeket.

Másnap reggeli tornával indult a nap, majd csoportokra osztottuk a lányokat és a kánai menyegzővel kapcsolatos feladatokat adtunk mindegyik csoportnak, amivel a tábor ideje alatt kellett elkészülniük. A feladat kiosztása után kaptak egy kis időt, hogy átgondolják, átbeszéljék, és esetleg tanácsot kérjenek a feladatok kapcsán, majd a napot műhelymunkával folytattuk.

Az előbb említett csoportok szerint osztottuk be a lányokat. Voltak, akik bábot készítettek és voltak olyanok is, akik a süteménykészítésben próbálták ki magukat, mások az ebéd elkészítésében segítettek. A délután folyamán cseréltek, és akik eddig a konyhában sürögtek-forogtak, most az udvaron mutatták be kreativitásukat bábkészítés közben, a délelőtt bábkészítős csoport pedig a konyhában sütött egy kis desszertet a tábornak.

 A műhelymunkák után mindenki bemutatta mit készített: a bábosok előadást mutattak be az újonnan elkészült bábokkal (két fajta előadást láthattunk két báb típussal. Az egyik kézre húzható báb volt ezekkel a kánai menyegzőt adták elő, a másik bábokkal pedig a róka és a holló történetét mutatták be), a sütisek pedig megetették a tábort nagyon finom csokigolyókkal és kis kiflikkel. Ezek után szentmisén vettünk részt majd hazaérve vacsoráztunk akkor elmondtuk a másnapi programot, elmondtuk az evés utáni imát és néhány segítőkész lánnyal együtt elmosogattunk.

Következő nap zarándokolni indultunk. Reggeli után szétosztottuk az úti csomagokat, majd útba vettük első megállónkat, Töröktopolyát. Itt szentmisén vettünk részt, utána pedig megtudhattuk azt is, ez egy Mária-kegyhely. Következő megállónk az aracsi pusztatemplom volt. Itt a táborozók meghallgathatták az aracsi pusztatemplom legendáját, majd ők maguk is hozzájárulhattak a templom újjáépítéséhez azzal, hogy mind egy-egy kőre ráírtak valamit, majd elrejtették a templomban.

  Ezután Törökbecsére indultunk ahol nagyon finom ebéddel vártak minket. Miután megtöltöttük a hasunkat, hajózással és egy kis játékkal folytattuk a napot. A csoportot most kettéosztottuk: egyik fele a ha  jóra ment, a másik pedig a szárazon maradt játszani, majd kb. egy óra múlva cseréltünk. A vízen egy kicsit lehetett pihenni, nézelődni, élvezni a természetet. A szárazon különböző játékokkal ütöttük el az időt, ilyen volt a pl. a számháború, Gufi.

 

Törökbecse után hazaindultunk, ahol még este megnéztünk egy jó kis filmet és mindenki aludni ment a fárasztó nap után.

A következő napon reggeli után, ugyanúgy, ahogy a többi napon is, pontoztuk a gyerekek szobáit. Pontozás és ebéd között újra szentmisén vettünk részt, de most a kollégium kápolnájában. Délután újra műhelymunkák voltak, ahol virágkosarat, pattogatott kukoricából készült fejdíszt, különböző karkötőket, képeslapokat, meghívókat és papírvirágokat lehetett készíteni.

Délután a lányok bemutatták a kidolgozott feladatotokat, melyeket második napon kaptak. Voltak, akik a menyegzőn megjelenő öltözetet mutatták be, voltak, akik a táncokat. Majd „Ki mit tud?” következett, ahol mindenki fellépett, verselt, táncolt vagy énekelt. A végén pedig kiosztottuk a díjakat a szobákra és a táborban megélt példás keresztény magatartásért.

Ezek után még egy kicsit buliztunk, ittunk, ettünk aztán pedig elmentünk aludni. Másnap reggeli után összecsomagoltak, majd lassan hazaindultak a táborozók. A tábor folyamán a lányok nagyon jól érezték magukat, sok új ismeretre tettek szert és sok új barátot szereztek.