160 év – 160 nap

1936

Fonyódon új alapítás: Népiskola, Polgári iskola. Zsámbokon is új alapítás: Népiskola, Óvoda. Bajorországban Hitler rendeletére a nővérek nem taníthatnak az iskoláikban.

1932

A temesvári Mária Otthont, amely idős, beteg és kimerült nővéreknek adott otthont, áthelyezik Lippára (Erdély), a Mária Otthonban pedig ezután háztartási és gazdasági iskola működik.

Újszegeden létrehoznak egy rendi üdülő- és idősotthont, az ún. Teréziánumot.

1930

Szeged-Belvárosban új alapítás a Püspöki Palota háztartási szolgálatára. Megnyílik Szeged-Alsóvároson a Nőipariskola (varróiskola), amely később Ipari Leányközépiskolává alakul. Nagybecskereken (Bánát, már akkor Szerbia) az iskolanővérek intézetében nem taníthatnak többé a nővérek. Olyan országban, ahol a nemzetiségi, vallási és világnézeti érdekek olyan nagyon kereszteződtek, már jóval előbb is nehéz volt működniük a nővéreknek.

1929

A Magyar Tartomány új főnöknője Gyöngyösi M. Piroska lett, a tanítónőképző igazgatója. Marad ebben a beosztásban is, de a munkát megbízott igazgató végzi, Kiss István, aki eddig is igazgatóhelyettes volt és rendi spirituális.

1928

Szeged-Felsőközpontban óvoda alapítása. Szeged-Somogyitelepen népiskola alapítása

Részben Gróf Klebelsberg Kúnó kultuszminiszter támogatásával Szeged-Alsóvároson megépül a kétemeletes, manzárdos saroképület az iskolaközpont bővítésére.

Oldalak