Patronások közös videós alkotótábora a piaristákkal

A Patrona Hungariae Gimnázium AVK (Audiovizuális Kommunikáció) szakkörösei 2017. július 3. és 15. között közös alkotótáborban vettek részt a Budapesti Piarista Gimnázium AVK-s diákjaival Bükkmogyorósdon. A két turnusban részt vett 13 lány és 12 fiú összesen 7 kisfilmet készített, melyeknek premierje szeptember 17-én lesz.

Tovább...

1997-ben, éppen 20 évvel ezelőtt volt először filmes alkotó tábor Bükkmogyorósdon, a Boldogasszony Iskolanővérek üdülőházában. Akkor még csak a piarista fiúk lehetettek tagjai az AVK-nak, Wettstein József piarista atya vezetésével. A patronás lányok mint az Iskolanővérek alapítójának, Boldog Terézia anyának életét feldolgozó zenés oratórium alkotóiként voltak jelen Lobmayer M. Judit nővérrel. A videós fiúk egyéb alkotások mellett filmet készítettek az oratóriumról Legyetek egy szív, egy lélek címmel. A közös táborozás hangulatától megihletve, illetve a fiúk videós munkáját "megirigyelve", kérték a lányok, hogy a Patronában is alapítson AVK szakkört Wettstein atya. Így indult el 20 évvel ezelőtt a patronás műhely, melynek szakmai vezetésében azóta Judit nővér is részt vállal.

Ebben az esztendőben is sokszínű és jó hangulatú közös munkával teltek a tábori napok a faluban, mely festői környezetével, vendégszerető lakosaival a 20 év alatt részévé vált a szakkör nyári filmjeinek. A szakkör honlapjáról elérhető AVK-s filmek igen nagy százalékát itt forgatták. Fontosnak is tartják a szakkörösök, hogy a falu lakosságával ápolják a kapcsolatot: esténként együtt fociznak a fiatalokkal, meghívják őket szerepelni a filmekbe, falu mozit szerveznek számukra, ahol levetítik az előző év táborának termését, vasárnap pedig Wettstein atya mutatja be a szentmisét a falu templomában.

A diákok idén is szabadon alakított stábokban, szabadon választott témában dolgoztak. Tevékenységüket a szakkörvezetőkön túl patronás és piarista öregdiák mentorok (Ignácz Anna, Keller-Deák Kristóf) kísérték a forgatókönyvírástól kezdve az alkotások létrejöttéig. Az Ökumenikus Diákfilmszemlén szerzett szakmai barátság révén ismét részt vett a vendégként a táborban Dózsa Endre, egykori esztergomi ferences diák és öccse Márton, akik szintén mentorként segítették az alkotások születését.

Az idei táborban már négy csoport is alkalmazta az ún. zöld-háttér technikát, melynek segítségével sokféle kreatív ötletet valósítottak meg. A másik technikai újdonság az ún. gimbal használata volt, mely egy olyan kézi kameratartó szerkezet, mely által steadicam felvétel hatását lehet elérni: könnyedén rázkódás mentesen lehet felvenni helyváltoztatással járó kameramozgásokat, mint pl. követni egy gyalogost, vagy kamerával körbekerülni egy álló embert stb.

Nemcsak az egyes csoportok munkája zajlott lendületesen és jó hangulatban, hanem - akár a saját filmjük forgatását is felfüggesztve - egymás filmjeiben is önzetlenül szerepeltek, besegítettek a fiatalok. A tábor menetéhez szorosan hozzátartozott az esti háromórás filmvetítés-sorozat, ahol régebbi AVK-s filmek, animációs filmek, filmtörténeti dokumentumfilmek és minden este egy-egy klasszikus nagyjátékfilm került vetítésre majd elemzésre.

 

 

 

 

 

 

 

A tábor végére nagyjából elkészült filmek (munkacímmel) és alkotóik:

1. Papp Csengele - Petrovics Anna - Szócska Boróka: Nagyi Titka

2. Léta Jolán - Léta Judit - Léta Noémi: Keresd a telód!

3. Gábor Emese - Parászka Emese: Bezárva

4. Kozma Luca - Szecsődi Csillag: Mese

5. Barlay Anna - Fogarasi Dzsamila - Boros Boldizsár - Iván Szabolcs - Werner Márton: Error

6. Telbisz Csanád - Vida Gergely - Wochna András: Kerülőút

7. Nagy-Bozsoky József - Őri Gergely - Szőke Ágoston: Az utolsó darab

 

A filmek egy részén a tábor után még további utómunkálatokat végeznek az alkotócsoportok. Az ünnepélyes bemutatóra, közönség és öregdiák szakmai zsűri előtti vetítésre pedig 2017. szeptember 17-én a 9 órás szentmise után ½ 11-kor kerül majd sor a Patrona Hungariae Gimnázium dísztermében.

 

KÉPEK a tábor életéből - galéria

A 2016-os tábori beszámoló

Az eddigi évek alkotásai megtekinthetőek az AVK honlapján.