Patronás sikerek az országos Ökumenikus Diákfilmszemlén

A 2017. június 10-én megrendezett szemlén első helyezést ért el a Patrona Audiovizuális Kommunikáció szakkörének (AVK) Itt és most című dokumentumfilmje. Az élettel teli riport bemutatja, hogy a Zöld Héten milyen akciót hajtott végre az iskola a Corvin Plázában. A piar AVK-val együtt alkotott Gólya című játékfilm pedig kiemelt dicséretben részesült.

Tovább...

A Sapientia Szerzetesi Főiskola Auditorium Maximum terme látta vendégül az ország különböző pontjairól érkező diákfilmes csapatokat. Az immár hatodik alkalommal szervezett filmszemle idén is a katolikus, református és evangélikus általános- és középiskolák tanulóit szólította meg, és hívta rövidfilmek (max. 8 percesek) készítésére. A reformáció 500. évfordulója alkalmából kiemelt témaként a "SEMPER REFORMANDA - Amikor itt és most tenni kell" gondolatot tűzték ki a szervezők.

Ebben a kategóriában nyert első díjat a két 11. osztályos patronás Kozma Luca és Petrovics Anna filmje, az Itt és most. A két filmkészítő keze alá dolgozott operatőrként szinte az összes szakkörös lány, hiszen pár perc leforgása alatt meg kellett ragadni minden értékes mozzanatot, amely körülvette a Patrona flashmobját a Corvin Plázában. Érdekes interjúk, werk képek teszik változatossá a TV híradóba illő tudósítást. A szakmaiságon túl a zsűrit megragadta az az összetartás, jó iskolai hangulat, fiatalos lendület, amely átsüt a felvételeken.

A versenykiírásban meghirdették a szabadon választott téma kategóriát is, melyben kiemelt dicsértben részesült a 11. osztályos Barlay Anna és a 10. osztályos Fogarasi Dzsamila valamint három piarista AVK szakkörös fiú, Boros Boldizsár, Iván Szabolcs és Werner Márton közös filmje, a Gólya. A két nem koedukált iskola alkotói a filmben létrehoztak egy fiktív koedukált osztályközösséget, melyben egy lány nem érzi otthon magát, mint ahogyan az élete más területein sem találja a helyét. Nem adja fel azonban a keresést, és amikor nem számít rá, akkor következik be életében a várva várt fordulat. A zsűrit ebben a filmben az igényes megformálás, kreativitás mellett különösképpen a főhős hiteles színészi játéka fogta meg.

A döntős filmek egész napon át tartó bemutatóját számos érdeklődő tekintette meg. Vetítési blokkonként a zsűri szakmailag elemezte az alkotásokat. A bizottság olyan szakemberekből állt, akik filmkészítésben és filmes ismeretek átadásában egyaránt elismertek: Varsányi Ferenc filmrendező, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója, Mispál Attila filmrendező, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem óraadója, Gelencsér Gábor filmesztéta, az ELTE Filmtudományi Intézetének docense és Kutai Gergely, a Károli Gáspár Református Egyetem stúdiójának munkatársa.

Az eseményen készült további képekért keresse fel képgalériánkat>>

A díjazott filmek listája (linkekkel)>>