11 film készült a patronás és piarista diákok közös alkotótáborában

2016. július 7. és 19. között összesen 36 fiatal vett részt Bükkmogyorósdon a Patrona Hungariae Gimnázium és a Budapesti Piarista Gimnázium AVK (Audiovizuális Kommunikáció) szakkörének táborában. A két szakkörvezető, Lobmayer M. Judit nővér és Wettstein József piarista werk-képekkel számolnak be a stábok munkájáról és a tábor életéről.

Tovább...

 

 

Immár 17. alkalommal tartottuk meg Bükkmogyorósdon, a Boldogasszony Iskolanővérek üdülőházában közös hagyományos alkotótáborunkat, melynek célja önálló új alkotások létrehozása – szabadon alakított csoportokban, szabadon választott témában. A 9-10. osztályos résztvevők – a "fotósok" – az AVK első évfolyamát végezték el, ők videoporámákat készítettek, az idősebbek – a "videósok" – pedig videofilmeken dolgoztak. Az öregdiák mentorok a forgatókönyvírástól kezdve kísérték és segítették az alkotások létrejöttét. Az utóbbi években, mióta elindítottuk az ökumenikus diákfilmszemléket, az ott kiemelkedően szereplő, más iskolába járó diákok közül is hívunk néhány vendéget a táborba. Idén az esztergomi ferencesektől és a soproni Evangélikus Általános Iskolából volt néhány csatlakozó.

A tábor menetéhez szorosan hozzátartozott az esti háromórás filmvetítés-sorozat, ahol régebbi AVK-s filmek, animációs filmek, filmtörténeti dokumentumfilmek és minden este egy-egy klasszikus nagyjátékfilm került vetítésre, majd elemzésre.

 

Bükkmogyorósd csendes, festői környezetként vesz körül bennünket, ahol hasonlóan szabadon működhetünk, mint annak idején Hollywood lelkes alkotó műhelyei. A kis lélekszámú falu élete a tábor idejére megélénkül: a gondosan ápolt kis park padjainál forgatókönyvet író diákok dolgoznak jó hangulatban, majd technikai eszközeikkel felbukkannak a falu különböző helyszínein: a játszótéren, a kis hídon, a buszmegállóban, a temetőben, a kisboltnál, a majorságban, a romos kastélyban, a domboldalon.

 

Az évek során jó kapcsolat alakult ki a helyi lakossággal, akik színészekként meg-megjelennek filmjeinkben, akikkel esténként együtt focizunk, vasárnaponként együtt veszünk részt szentmisén a templomban. Több alkalommal rendeztünk számukra a csöppnyi községházán falumozit, amikor saját környezetüket, társaikat ünnepelhetik a rögtönzött mozivásznon.

Az ország egyetlen lány- és Budapest egyetlen fiúgimnáziumának összefogásával készült tábori alkotásokat ünnepélyes filmszemle keretében fogjuk bemutatni az ősz folyamán.

 

Videoporámák:

1. Papp Csengele – Szócska Boróka: Remény

2. Freye Melinda – Gábor Emese – Parászka Emese: Két balkezes

3. Petrovics Anna – Tóth Teodóra: Táncláz

4. Gál Bernadett – Kozma Luca: Tudni elengedni

5. Komáromy Lilla – Léta Judit – Farkas Levente Örs: Aki bújt, aki nem

6. Barlay Anna – Fogarasi Dzsamila – Boros Boldizsár – Iván Szabolcs– Werner Márton: Szín-művészet

7. Telbisz Csanád – Vida Gergely – Wochna András: Harmincöt

8. Egressy János – Makk Balázs – Velkey Vince: Felfüggesztett függőség

 

Videofilmek:

9. Ferenczy Rita – Milinszki Annamária – Szirt Viktória: Hajdoktor

10. Stercz Gellért – Tóth Kristóf: Grillező medve

11. Dózsa Endre – Dózsa Márton – Őri Gergely – Szőke Ágoston: A kocka

 

Az eddigi évek alkotásai megtekinthetőek az AVK honlapján.

További válogatás a résztvevők által készített werkfotókból: Galériánkban